Futurystyczne Sobieszewo – wizje młodych architektów

 

Futurystyczne Sobieszewo i inne wizje młodych architektów

Okolice ulicy Wałowej i Brama Sobieszewska były tematem konkursu dla przyszłych architektów, który został rozstrzygnięty 26 czerwca . Jakie koncepcje zagospodarowania tych terenów proponują studenci?

Aż 41 zespołów projektowych wzięło udział w dziewiątym już studenckim konkursie na projekt koncepcyjny dotyczący terenu Gdańska organizowany przez Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej oraz Wydział Urbanistyki i Architektury Urzędu Miejskiego w Gdańsku. Tym razem przyszli architekci w ramach jednego konkursu wybierali spośród trzech lokalizacji:

- kwartału w rejonie ulic Wałowej i Więcierze

- kwartału w rejonie ulic Wałowej, Rybaki Górne i Jana Heweliusza

- rejonu Bramy Sobieszewskiej.

Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się na Politechnice Gdańskiej. Jury zadecydowało o przyznaniu następujących nagród i wyróżnień (ufundowanych przez Prezydenta Miasta Gdańska)

I nagrodę (6 tys. zł) otrzymali Michał Malewczyk i Tomasz Kruszyński za pracę “Niemiasto 2050” dotyczącą zagospodarowania Bramy Sobieszewskiej.


Jest to praca niezwykła, choćby dlatego, że opis projektu przedstawiony jest w formie sztuki teatralnej (rozmowy Witruwiusza z Bogiem na temat Sobieszewa).

Jak nadmieniają autorzy projektu na podstawie prognoz profesjonalnych futurologów, około roku 2050: “Sfera życia publicznego przeniesie się w dużej mierze w “niemiejsce” jakim jest internet, a człowiek zamieszka w mniejszym organizmie jakim będzie “niemiasto”. Te jednostki mieszkalne powstaną na bazie dzisiejszych wsi i będą stanowiły połączenie krajobrazu naturalnego z “niewidzialną” architekturą, która stanowi poszanowanie wiejskiego krajobrazu kulturowego”. Opierając się na tej tezie, stworzyli scenariusz dla Sobieszewa na najbliższe 35 lat, zaczynając od rewitalizacji przestrzeni.

- Chcemy odtworzyć historyczną tożsamość Sobieszewa, dla której wzorcem architektonicznym ma być dawna zabudowa kurortowa i domy rybackie – mówi Tomasz Kruszyński. – Ten wzorzec nazwaliśmy “nowoczesną stodołą”, w tego rodzaju budynkach inspriowanych przeszłością mogłyby się mieścić restauracje, punkty usługowe czy też Wyspa Skarbów GAK. Oprócz tego proponujemy stworzenie dużych terenów spacerowych i rekreacyjnych nad rzeką.

Uzupełnieniem tych zmian w późniejszej przyszłości będzie podziemny biurowiec, skonstruowany w taki sposób, by pracujący w nim mogli wyłonić się spod ziemi, jak na ruchomej scenie. Znajdą się wówczas w otoczeniu parku, pod którym zbudowany zostanie gmach.

“Ze względu na globalne, kompleksowe i futurystyczne, niecodzienne podejście autorów do rozwiązania problemów Wyspy Sobieszewskiej, opracowanie daleko odbiega od pozostałych prac konkursowych, przedstawiając śmiałe przewidywania innego sposobu życia, zamieszkiwania i pracy… W całym opracowaniu widać ogromne poszanowanie natury.” – napisali jurorzy o zwycięskiej pracy.

Biurowiec pod ziemią, (widoczne białe koła to miejsca, w których podziemna scena może wywindować pracujących na powierzchnię)

Wydrukuj, zapisz, podziel się z innymi:

One Response to “Futurystyczne Sobieszewo – wizje młodych architektów”

  • Tolin:

    Bardzo ciekawy projekt, choć zdajemy sobie sprawę, że to futurystka. Same założenia dbają jednak o zachowanie ładu architektonicznego i nawiązują do tradycyjnej architektury. Przypominam się z moją inicjatywą w tym kierunku http://tolerancyjnyinaczej.pl/inrynek/inrynek.html. Ten fragment Wyspy może mieć przed sobą równie śmiałą realizację i być przedmiotem konkursu.